Vraag en antwoord over de planten bij de plantenverkoop

Veelgestelde vragen over de bomen- en struikenverkoop en hun antwoorden

Hoe vervoer ik de planten?

Het is heel belangrijk dat je ten alle tijde vermijdt dat de wortels uitdrogen. Probeer daarom de planten in een gesloten auto te vervoeren. Kom je met een aanhangwagen, zorg dan voor een stuk plastiek of doek waar je de wortels mee kan afdekken. Ook wanneer je ze slechts over een korte afstand moet vervoeren.

Mag ik mijn haag op de scheiding met mijn buren planten?

Volgens de wet moet een geschoren haag op minstens een halve meter van de scheidingslijn geplant worden. De hoogte is wettelijk vastgelegd op 1m80. Bij een akkoord met de buren kan een haag op de scheidingslijn geplant worden. In dit geval onderhoud je buur 1 kant van de haag en jij de andere. Hoogstambomen moeten op 2m van de scheidingslijn geplant worden. Voor alle veiligheid kan je contact opnemen met de dienst stedenbouw van je gemeente; voorschriften kunnen verschillen van gemeente tot gemeente.

Kan ik subsidies krijgen voor het planten van een haag?

In sommige gemeenten kan je inderdaad een subsidie krijgen voor het planten van een streekeigen haag. Contacteer hiervoor de milieudienst van je gemeente.

Hoe groot zijn de planten?

De geleverde planten zijn doorgaans tussen de 80 en 100 cm hoog en worden geleverd met blote wortels.

Wanneer moet ik planten?

De beste plantperiode voor het planten met blote wortel is november-december. De planten hebben nog enkele maanden tijd om zich goed te "zetten" voor de sapstroom die in het voorjaar op gang komt. Het ideale plantweer is zacht en vochtig weer. Bij extreme vorst kan men niet planten. Ook wanneer er een schrale wind staat, moet je oppassen dat de wortels niet uitdrogen.

Hoeveel planten heb ik nodig voor mijn haag?

  • 4 à 5 planten per lopende meter voor een strakke dichte haag.
  • 1 tot 3 planten per lopende meter voor een (gemengde) bloeiende losse haag

Wat als ik niet meteen kan planten?

Kan je de planten niet onmiddellijk planten, dan kan je ze inkuilen (ingraven in een greppel) op een beschutte plaats. Door de wortels onder de grond te stoppen wordt uitdrogen voorkomen.

Wat is het verschil tussen haagbeuk en beuk?

Beukbladeren hebben een gladde rand, worden in de winter bruin maar blijven hangen. Een beuk komt laat in blad in het voorjaar. Een beukenhaag is in de aanvangsjaren gevoelig voor wolluis, dit is echter zelden schadelijk voor de plant, en het verdient zelfs de voorkeur om niets te doen. Door niets te doen worden de planten sterker en zullen de wolluizen na enkele jaren verdwijnen. Bladeren van de haagbeuk zijn gezaagd. Slechts een deel van de bladeren blijft hangen in de winter. Een haagbeuk komt vroeg in het voorjaar in blad en heeft zelden last van ziektes.

Welke bomen en struiken zijn geschikt voor natte grond?

Zwarte els en wilg.

Welke bomen en struiken zijn geschikt voor droge grond?

Meidoorn en liguster.

Hoe lang duurt het voor mijn haag is dichtgegroeid?

4 à 5 jaar (afhankelijk van de grondsoort kan dit wat korter of langer zijn. Op leemgrond groeien de meeste planten sneller dan op zandgrond.)

Welke bomen en struiken groeien snel?

Of een boom al dan niet snel groeit hangt vaak samen met de bodem waarin hij geplant is. Is de bodem geschikt voor deze boom... Is het niet te nat of juist niet te droog. Elke boom of struik heeft zo zijn eigen bodemeisen. En sommige bomen zijn al kieskeuriger dan andere bomen. In de rubriek soorten bomen & struiken lees je hier meer over.

Algemeen mag je aannemen dat de schietwilg, de hazelaar, de vlier en de rode kornoelje snelle groeiers zijn.

Ik wil een haag van 2 meter hoog, hoe doe je dat?

De hoogte van je haag bepaal je door te snoeien. Onze haagplanten kan je zowel voor een haag van 1 m tot een haag van 2 m en zelfs nog hoger gebruiken. Het is het toppen (bovenkant snoeien) van je haag die bepaalt hoe hoog je haag wordt.

Wij zijn op zoek naar een haag of boom om in een paardenwei te planten. Welke soorten zijn giftig voor het paard?

Geen Taxus, Liguster, Kardinaalsmuts, Lijsterbes en Inheemse vogelkers, deze zijn giftig voor paarden. Ook de Beuk, Gelderse roos en de Zomereik zouden giftig zijn indien je paard er grote hoeveelheden van eet.