Bij een losse haag beperkt het snoeien zich tot het eenmalig wegknippen van al té opdringerige of wild groeiende takken. Een losse haag kan gevormd worden met meidoorn, gelderse roos, hondsroos, sleedoorn... Het snoeien van deze haag gebeurt om de 5 à 10 jaar door verjongingssnoei. (zie verder)
Een strakke haag wordt trapeziumvormig geknipt: aan de onderzijde breder dan aan de bovenzijde. Op deze wijze krijgt de haag onderaan nog voldoende licht waardoor het kaal worden aan de onderkant wordt voorkomen.
Het is belangrijk om tijdens het vormingsproces van de haag vanaf het begin zowel aan de zijkanten als aan de bovenkanten te knippen om geleidelijk aan de gewenste hoogte en breedte te bekomen.
Tijdstip: de meeste hagen worden tweemaal per seizoen gesnoeid. De eerste maal gebeurt dit in mei-juni, de tweede maal rond half augustus/half september. Na half september snoeien is af te raden: de jonge scheutjes worden anders te gevoelig voor vorst.
Hoeveel keer je een haag moet snoeien per jaar is geen exacte wetenschap. Uitzicht, tijdsgebrek, ruimtegebrek, gemak... kan er toe leiden dat je een haag eens minder snoeit per seizoen. Hoe meer je snoeit hoe voller de haag wordt, daarom en enkel daarom is 2 x snoeien per jaar aan te raden. Om verbranding door zon te voorkomen is het belangrijk om hagen te scheren bij bewolkt weer, kies zeker geen hittedag!
Opmerkingen:
* Beuk is gevoelig voor verbranden en snoei je best niet te kort tot op de stam terug. Daarom wordt beuk ook niet getopt.
* Wil je bloemen op je kornoeljehaag dan snoei je deze het best na de bloei (in april als ze uitgebloeid is). Aangezien dit een traaggroeiende haag is, is éénmaal snoeien per jaar voldoende.
Snoeien van struiken in een notendop
Onze struiken moeten niet per se gesnoeid worden voor de bloei, toch kunnen volgende tips je helpen. (ook van toepassing voor de hondsroos)
Vormsnoei
Vormsnoei is zowel bij jonge struiken als volwassen struiken en bomen belangrijk. Eigenlijk zegt het woord het zelf al: we gaan snoeien om de vorm te behouden.
Verjongingssnoei
Na enkele jaren kunnen er minder zijscheuten gevormd worden en gaan de stengels verhouten. Vind je dit storend dan is een verjongingssnoei op zijn plaats. Bij deze snoeibeurt laten we de jonge scheuten staan om terug een open struik te krijgen. Eigenlijk komt het er op neer dat we uitdunnen: de jonge scheuten laten staan en de zwaardere takken verwijderen. Het plezante aan deze snoeiwijze is dat je de struiken in toom kan houden zonder de groeivorm kapot te maken.
Oeps...te laat ?
Is de struik echt te fel uit de kluiten gewassen, kan je alle struiken terugzetten tot op 30 cm boven de grond. Het volgende groeiseizoen komen er nieuwe scheuten tevoorschijn en begin je terug met vormsnoei, verjongingsnoei... Vooral bij rode kornoelje is dit drastisch inkorten om de 5 jaar aan te bevelen, tenminste als je de rode kleur van de takken wil behouden