Villa Castrum is het nieuwe bezoekerscentrum in Kanne/Visé.

Wij ontdekten de unieke omgeving, site en Hoeve Caestert tijdens onze vrijwilligersdag begin maart 2023, maar nu is het officieel: Hoeve Caestert is nu Villa Castrum geworden!  Dit tweetalige project is het resultaat van een unieke samenwerking van 3 natuurverenigingen: Natuurpunt, onze Waalse evenknie Natagora en de Nederlandse natuurvereniging Natuurmomenten. Erfgoeddag 2023 met als thema ‘Beestig erfgoed’ was het perfecte moment voor de opening van dit nieuwe tweetalige bezoekerscentrum: Villa Castrum, gelegen op de Sint-Pietersberg in Visé, Kanne.

Vanaf nu is 'Villa Castrum' iedere zondag van 14.00 - 17.00 uur geopend. Loop gerust binnen voor een verfrissing, informatie, om mee te denken over de toekomst of gewoon een rustmoment.

Het gebied heeft een rijke geschiedenis. Het Plateau van Caestert is een plateau aan de westzijde van de Maas in het grensgebied van Nederlands Limburg, Belgisch Limburg en de provincie Luik. Het plateau strekt zich uit van Maastricht tot aan het Luikse stadje Wezet (Frans: Visé).

Het Plateau van Caestert, de Sint-Pietersberg en de Tiendeberg staan bekend om fauna en flora die je nergens anders in Vlaanderen tegenkomt. Die unieke biodiversteit is uiteraard te danken aan de speciale ondergrond (kalk) en het feit dat schapenkuddes al eeuwenlang het beheer voor hun rekening nemen. De Sint-Pietersberg is ook Natura-2000-gebied.

Natuurpunt beheert de Tiendeberg en het Plateau van Caestert. Het is een prachtige streek, een  uniek mergellandschap met mooie heuvels, hellingsbossen en open kalkgraslanden waaronder de mergelgroeven zich bevinden. In de mergelgroeven vind je heel wat vleermuizen, de open plekken worden begraasd door mergellandschapen, een oud schapenras van de streek, dat bijna was verdwenen omdat het economisch gezien niet interessant genoeg was.

foto: Natuurpunt Riemst

Foto: Sint-Pietersberg -vrijwilligersdag

  • De website van onze Natuurpuntafdeling Riemst vind je hier.
  • Meer informatie van Natuurpunt over de Sint-Pietersberg  en het Plateau van Caestert vind je hier. 
  • Wandelroutes kan je hier downloaden.
  • Op 4 juni kan je de Tiendeberg en zijn rijke historiek ontdekken onder de deskundige begeleiding van Gabriël Erens. Meer informatie over dit evenement van de Natuurpuntafdeling Riemst vind je hier.