5 vragen aan Maïté Couvreur, coördinator van Natuurpunt Limburg

1. Waarom wilde je voor Natuurpunt Limburg werken?

Er zijn 2 zekerheden in mijn leven: de aantrekkingskracht van het onzekere en de goesting voor verandering.  Al toen ik nog heel klein was wist ik dat ik avonturen wilde beleven en wilde reizen. Op mijn 24ste, na mijn studies TEW (toegepaste economische wetenschappen) tekende ik een grote lus tussen de landen die ik absoluut wilde zien. Met mijn rugzak trok ik anderhalf jaar rond om deze landen te bezoeken. Nadien werkte ik enkele jaren in België voor een bedrijf dat PTFE-slangen voor industrieel gebruik maakte. Een toffe job, maar al snel werd duidelijk dat ik niet gemaakt ben voor de privésector. En dus pakte ik opnieuw mijn boeltje en trok ik richting Centraal Amerika waar ik met veel enthousiasme aan de slag ging in de humanitaire sector. Kippen uitdelen voor een voedselzekerheidsproject, mee drupirrigatie installeren in een droog gebied, samen met de bewoners evacuatieroutes uitstippelen in een actief vulkaangebied… aan avontuur was er zeker geen gebrek. Een drietal jaren geleden ben ik terug naar België gekomen. Maar wat mij het meeste is bijgebleven? Het contact met de mensen, hun openheid en gastvrijheid, en de wetenschap dat alles wat we deden hun leven een beetje beter maakte. Vanuit diezelfde drive heb ik ook gekozen voor Natuurpunt Limburg: werken met en voor mensen om, stapje voor stapje, een betere wereld te creëren.

 2. Wat is jouw lievelingsseizoen?

Na jaren in de tropen waar er eigenlijk geen echte seizoenen zijn, alleen een droge en natte periode, vind ik nu dat élk seizoen zijn charme heeft! Niets zo fijn als samen met mijn dochtertje ravotten in de sneeuw (ik blijf elk jaar vurig op sneeuw hopen!) of een frisse wandeling op een koude winterdag met een waterig zonnetje. In de lente kan ik echt genieten van het ontwaken van de natuur, van het frisse groen en de geurige bloesems. De zomer staat garant voor lange fietstochten en in herfst trek ik graag het bos in om de waanzinnige kleurenpracht te bewonderen.

3. Wat is jouw lievelingsboom, bloem, plant?

Net zoals bij alles, hou ik van variëteit, maar de frangipani of plumeria, springt er voor mij toch wel boven uit. Dit is niet alleen een heel mooie, heerlijk ruikende en bijzonder romantische bloem; het is ook de nationale bloem van Nicaragua waar ze sacuanjoche wordt genoemd. Ik heb in Nicaragua gewerkt van 2012 tot 2019. Trouwens, ook de betekenis van de frangipani past bij mij: de bloem staat voor kracht, onsterfelijkheid en een nieuw begin of een nieuwe stap. Heerlijk, toch?  

Dit is de plumeria of frangipani

4. Wat is jouw levensmotto?

2 spreuken van mensen dicht bij mij zijn me altijd bijgebleven. Ze zijn nu mijn motto omdat ze absoluut waar zijn en elkaar versterken:

1.     Positiviteit trekt positiviteit aan.

2.     Iedereen in een organisatie is belangrijk.

Doorheen mijn carrière hebben deze zaken al meerdere keren hun waarheid bewezen. Een vriendelijk woord, een groet, een babbeltje, oprechte interesse… het is voor iedereen belangrijk en fijn. Want van poetsvrouw en bewaker tot CEO: zonder elk van hen draait een organisatie of bedrijf vierkant. 

5. Waar mogen ze je altijd voor wakker maken?

 Voor onverwachte en ongeplande leuke dingen: een nachtwandeling, een bezoek van vrienden, een last-minute uitstap of reisje, een gezellige babbel, een lekker etentje … Maar laat me dan wel wat uitslapen de dag erna, want ik ben geen 20 meer.😊

Wil je Maïté bereiken? Je vindt haar contactgegevens hier!