Natuur en gezondheid

Leer foerageren naar wilde groenten en kruiden

Begeleide uitstap of rondleiding

“Durf jij het aan om eetbaar groen uit onze wilde natuur te ontdekken en te betrekken in je keuken? Sta jij binnen de kortste keren te kokkerellen met minstens 5 eetbare wilde planten?”

Nathalie Hermans, alias ‘De Kruidenmin’ is naast herborist (kruidendeskundige) en voedingsconsulent ook natuurgids. Wandelen met haar in het weelderige Limburgse groen is altijd een beetje reizen. Reizen naar andere culturen, waar wildplukken nog steeds ‘dagelijkse kost’ is. En reizen naar recente en vervlogen tijden, waar planten en kruiden als medicijnen werden gebruikt en wilde groenten levensnoodzakelijk waren.

Wetenschappelijke kennis is voor Nathalie de basis van foerageren, bijkruiden doet zij met een snuifje intuïtie en een soeplepel gezond verstand. Hierdoor blijft ‘De Kruidenmin’ je op een toegankelijke manier inspireren om meer wilde planten in het dagdagelijkse leven te integreren.

Ze zijn gezond, verlagen de ecologische voetafdruk én zorgen voor extra portie natuurbeleving. Voordelen troef!

Tijdens de wandelles met Nathalie Hermans leer je de basis en enkele nuttige tips en tricks: van het correct herkennen van eetbare planten tot het veilig gebruik hiervan. Terugkeren doe je met een rugzak vol ideeën en lekkere recepten.

Voor deze wilde planten- en kruidentocht is geen voorkennis nodig. En wie dat wel heeft steekt vast ook nog iets op van deze gevarieerde wandellezing, gekruid met boeiende verhalen over de oude natuurkunde, brede plantenkennis en slimme gebruiken van onze voorouders.

Nathalie Hermans, De Kruidenmin, eet van kinds af aan met goesting en roert graag in de potten.  Al gauw blijkt dat ze industriële voeding niet goed verdraagt en tijdens cursussen in eigen land en op reis zocht ze naar natuurlijke oplossingen. Ze studeerde Herborist en kruidenverwerkster bij Syntra Hasselt en voedingsconsulent aan de Levensschool. Wanneer ze uiteindelijk ook natuurgids wordt, valt alles op zijn plaats: de eetbare wilde planten! Lekker, natuurlijk en boordevol gezonde voedingsstoffen! Haar kennis, liefde voor de natuur en het besef dat we deel zijn van een groter geheel, deelt ze graag via webinars, workshops, wildplukwandelingen en de jaaropleiding ‘foerageren’.
Voor alle informatie over De Kruidenmin: www.dekruidenmin.be

Wat moet je weten:

  • Wandeling op aanvraag in één van de onderstaande natuurgebieden
  • Min. aantal deelnemers: 6 personen - max. aantal deelnemers: 15 deelnemers
  • Prijs: € 36 per persoon
  • Voorzie stevig schoeisel en drankje voor onderweg
     

AVERBODE BOS EN HEIDE

Wilde kruidenwandeling

Abdijen waren in het verleden dé plek waar kruidengeneeskunde beoefend werd. Een ideale start dus voor een wandeling over helende, religieuze en eetbare wilde planten! In ‘het landt van heyden en weyden rondom ’t Cloostergeleghen’ ontdekken we welke planten lekker en gezond zijn en hoe ze vroeger gebruikt werden om het kwade te weren.

Vertrek: Abdijstraat 1, 3271 Averbode, Poort Adbij van Averbode (wandelknooppunt 100). GPS-coördinaten: 51.032597, 4.980040. 
Wandeling van +/- 3 km. Duur +/-  2 uur.

DE RAMMELAARS HAM

Eetbare wilde plantenwandeling

In dit oorspronkelijk stukje Kempenlandschap, waar vroeger hout gewonnen en turf gestoken werd, gaan we op zoek naar eetbare wilde planten. Ze zitten boordevol voedingsstoffen die we vaak als supplement nemen. Leer hoe je ze kan herkennen, waar je ze veilig kan en mag oogsten. En ontdek dat gezondheid recht uit de natuur komt.

Vertrek: Natuurhuis De Rammelaars, Broekstraat z/n 3945 Ham. GPS-coördinaten: 51.108893, 5.143253.
Wandeling van +/- 3 km. Duur +/-  2 uur.

VALLEI VAN DE ZWARTE BEEK HALEN

Eetbare wilde plantenwandeling

We wandelen aan het ‘Zelems Moeras’, dat 100 jaar geleden al botanici aantrok. Een ideale locatie om stil te staan hoe we wilde planten veilig en met respect voor de natuur kunnen plukken. En dat ze niet alleen in de natuur te vinden zijn merken we bij ons vertrek, aan de rand van de dorpskern, waar al heel wat eetbaars te vinden is.

Vertrek: De Pastorie, Dorpsstraat 34, 3545 Zelem. GPS-coördinaten: 50.979937, 5.103332. 
Wandeling van +/- 2,5 km. Duur +/-  2 uur.

PLATWIJERS-WIJVENHEIDE HASSELT-ZONHOVEN

Eetbare wilde plantenwandeling

In het gebied waar de Abdissen van Herkenrode vroeger vijvers lieten graven, ontdek je dat wilde planten méér zijn dan een hype. Ze zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Gezondheid recht uit de natuur!

Vertrek: aan de Paalsteen. Kruising paalsteenstraat en Langvennestraat, 3511 Kuringen. GPS-coördinaten: 50.956251, 5.326935.
Wandeling van +/- 3 km. Duur +/-  2 uur.

Praktische informatie

Interesse in deze activiteit?

Activiteit aanvragen