zwarte bes - Ribes nigrum (ribes nigrum)

Maak kennis met een inheemse plant die niet alleen heerlijke bessen produceert, maar ook een waardevolle toevoeging is aan je tuin en de biodiversiteit: de Zwarte Bes (Ribes nigrum). 

Beschrijving:

De zwarte bes is een bladverliezende struik die tot de ribes-familie behoort. De plant heeft een rechtopstaande groeiwijze en kan een hoogte bereiken van ongeveer 1,5 meter. De bladeren zijn donkergroen van kleur en hebben een karakteristieke gelobde vorm. In het voorjaar verschijnen kleine bloemen die een groenachtig-gele kleur hebben en aantrekkelijk zijn voor bestuivende insecten zoals bijen en hommels. In de zomer worden de bloemen gevolgd door sappige, donkerpaarse bessen.

De zwarte bes (Ribes nigrum) staat ook bekend onder verschillende andere namen, afhankelijk van de regio en de taal:

Cassis: (Frans) wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar zwarte bessenproducten zoals cassis-likeur en cassis-siroop.

Blackcurrant: (Engels) "black" verwijst naar de donkere kleur van de bessen en "currant" een algemene term is voor klein fruit.

Schwarze Johannisbeere: (Duits) "schwarze" staat voor zwart en "Johannisbeere" betekent "aardbei van Sint-Jan", verwijzend naar de periode rond 24 juni waarin de bessen rijpen.

Planten:

De Zwarte Bes gedijt het beste in een zonnige tot halfschaduwrijke locatie. Plant de struik in de herfst of het vroege voorjaar in goed doorlatende grond. Graaf een plantgat dat iets groter is dan de kluit van de Zwarte Bes. Plaats de struik in het gat, zorg ervoor dat de wortels gelijk liggen met het grondniveau en vul het gat aan met aarde. Geef de plant na het planten voldoende water om de wortels te helpen vestigen.

Bodemvereisten:

De zwarte bes geeft de voorkeur aan een vruchtbare en vochtige grond. Het gedijt goed in verschillende bodemtypen, waaronder klei, leem en zand. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te veel water vasthoudt, om wortelrot te voorkomen. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig van water te voorzien, vooral tijdens drogere periodes.

Onderhoud:

De Zwarte Bes vereist regelmatig onderhoud om gezond te blijven en een goede opbrengst aan bessen te produceren. Snoei de struik in het late voorjaar of vroege zomer na de oogst. Verwijder oude, zieke of beschadigde takken en stimuleer de groei van nieuwe scheuten. Mulch rond de basis van de plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Geef de plant indien nodig extra voeding met een organische meststof.

Belang voor de biodiversiteit:

De plant speelt een belangrijke rol in het bevorderen van de biodiversiteit. De bloemen van de struik trekken bestuivende insecten aan, zoals bijen en hommels, die essentieel zijn voor de bestuiving van andere planten in je tuin. Daarnaast biedt de dichte begroeiing van de struik een schuilplaats en nestgelegenheid voor verschillende vogels en kleine dieren. De bessen zelf worden vaak gegeten door vogels, wat bijdraagt aan de voedselketen en het verspreiden van zaden.

 

gezondheidsvoordelen van de bessen 

De bessen van de zwarte bes bieden niet alleen een heerlijke smaak, maar ze hebben ook verschillende gezondheidsvoordelen. 

Rijk aan voedingsstoffen: Zwarte bessen zijn een uitstekende bron van vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine K, vitamine E, mangaan en antioxidanten. Ze bevatten ook voedingsvezels en fytonutriënten die bijdragen aan een gezond dieet.

Sterke antioxidantwerking: Zwarte bessen zijn rijk aan anthocyanen, een type antioxidant dat verantwoordelijk is voor de donkere paarse kleur van de bessen. Antioxidanten helpen het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en kunnen ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Ondersteuning van het immuunsysteem: Vanwege het hoge gehalte aan vitamine C zijn zwarte bessen gunstig voor het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van een goede gezondheid.

Goed voor de ogen: De anthocyanen in zwarte bessen worden ook in verband gebracht met het bevorderen van een gezonde oogfunctie en het verminderen van het risico op oogaandoeningen zoals cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

Ontstekingsremmende eigenschappen: De fytonutriënten in zwarte bessen kunnen ontstekingsremmende eigenschappen hebben, wat kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het bevorderen van een gezonde cardiovasculaire functie.

 

Toepassingen in de keuken:

Verse consumptie: Eet zwarte bessen rechtstreeks uit de hand als gezonde snack of voeg ze toe aan fruitsalades voor een extra smaakvolle twist.

Sappen en smoothies: Pers zwarte bessen uit tot een verfrissend sap of voeg ze toe aan smoothies voor een boost aan smaak en voedingsstoffen.

Jam en gelei: Maak zelfgemaakte zwarte bessenjam of gelei om te smeren op brood, crackers of pannenkoeken.

Desserts: Gebruik zwarte bessen als topping voor desserts zoals ijs, yoghurt, taarten of gebak.

Sauzen en dressings: Pureer zwarte bessen en gebruik ze als basis voor sauzen en dressings, zoals bijvoorbeeld een zwarte bessensaus bij vleesgerechten.

Bakken: Voeg zwarte bessen toe aan muffins, cakes, taarten en crumbles voor een smakelijke en gezonde toevoeging.

 

LET OP! Zwarte bessen kunnen donkere vlekken achterlaten, dus wees voorzichtig bij het hanteren ervan en bescherm je kleding en oppervlakken tijdens het bereiden.