wintereik - Quercus petraea (quercus petrea)

  • De wintereik komt in onze streek nog bijna uitsluitend in de Kempen in het wild voor.  
     
  • De soort wordt wel regelmatig als laanboom aangeplant.
     
  • Hoge boom met een smalle dichte kroon.
     
  • De bladeren hebben een steeltje van > 1 cm en de eikels zijn ongesteeld.
     
  • De eenslachtige katjes bloeien tijdens het ontluiken van de bladeren.
     
  • Wintereik verdraagt meer schaduw dan zomereik en verkiest drogere bodems dan deze. De soort staat graag op voedselarmere bodems.

 

Wintereik of zomereik, welke kies ik? 

 

Belang voor de biodiversiteit:

Zowel de Wintereik als de Zomereik spelen een essentiƫle rol in het ondersteunen van de biodiversiteit in onze ecosystemen. Deze bomen bieden voedsel, beschutting en nestgelegenheid voor verschillende planten, dieren en insecten. Ze zijn vaak gastheer voor een breed scala aan insectensoorten, waaronder vlinders en kevers, die afhankelijk zijn van eikenbomen als voedselbron voor hun larven.

Daarnaast zijn eikenbomen van groot belang voor vogels, aangezien ze een uitstekende habitat bieden voor nesten en beschutting. Verschillende vogelsoorten voeden zich met de zaden van eikenbomen, wat bijdraagt aan de verspreiding ervan door middel van zaadverspreiding.

 

Verschillen tussen de Wintereik en Zomereik:

Hoewel de Wintereik (Quercus petraea) en Zomereik (Quercus robur) beide tot het geslacht quercus behoren, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee:

Bladkenmerken: De Wintereik heeft bladeren met onregelmatig gelobde randen en een donkergroene kleur. De Zomereik daarentegen heeft bladeren met gladde randen en een lichtgroene kleur.

Vruchten: De vruchten van de Wintereik, bekend als eikels, hebben korte steeltjes en zijn in clusters gerangschikt. De vruchten van de Zomereik hebben daarentegen lange steeltjes en zijn meestal afzonderlijk of in kleine groepjes te vinden.

Voorkeur voor habitat: De Wintereik gedijt goed in vochtigere omstandigheden en kan zelfs in drassige gebieden groeien. De Zomereik daarentegen geeft de voorkeur aan drogere omstandigheden en groeit vaak op kalksteen- of zandgronden.

De wintereik en klimaatopwarming:

Met de toenemende klimaatverandering en de stijgende temperaturen wordt de keuze van boomsoorten steeds belangrijker. De wintereik heeft een voordeel ten opzichte van de zomereik in een warmer klimaat, vanwege zijn aanpassingsvermogen en veerkracht. De wintereik is beter bestand tegen droogte en kan zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. Het heeft een dieper wortelgestel en kan water putten uit diepere bodem