spork - Rhamnus frangula (Rhamnus frangula)

 • De spork is een fraaie heester van 1 tot 5 meter hoog met lange rechtopstaande takken.  
   
 • Vanaf april verschijnen de bladeren, die opvallend mooi generfd zijn.  
   
 • De bloemen zijn minder opvallend en groenachtig wit van kleur.  
   
 • In de zomer rijpen de kogelronde giftige besjes; ze zijn eerst groen, daarna rood en in de herfst glanzend blauwzwart.  
   
 • De spork heeft aantrekkingskracht op bijen en vogels.
   
 • Bodem: niet kieskeurig.

 

Bevorder de biodiversiteit en zorg voor onze insecten: plant een spork!

De spork (rhamnus frangula), ook wel bekend als Vuilboom, is heel interessant voor de biodiversiteit en bijen. Hoewel de Spork niet zo'n bekende plant is als andere soorten, heeft het toch een aantal eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor de natuurlijke omgeving en bestuivende insecten zoals bijen.

Voedselbron: De Spork produceert kleine bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen. Deze bloemen bevatten nectar en stuifmeel, wat belangrijke voedselbronnen zijn voor bijen, vooral tijdens het vroege voorjaar wanneer er mogelijk minder andere bloeiende planten beschikbaar zijn.

Gastheer voor vlinders: De Spork is ook de waardplant voor verschillende soorten vlinders, waaronder de Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas) en de Boomblauwtje (Celastrina argiolus). Deze vlindersoorten leggen hun eitjes op de bladeren van de Spork en de daaropvolgende rupsen voeden zich met de bladeren.

Schuilplaats: De dichte groei van de Spork, vooral wanneer het uitgroeit tot een struik of kleine boom, biedt een schuilplaats en beschutting voor verschillende dieren, zoals vogels, kleine zoogdieren en insecten. Dit kan helpen bij het bevorderen van een gezonde biodiversiteit in de omgeving.

Ecologische interacties: De aanwezigheid van de Spork kan bijdragen aan het creëren van een gevarieerd ecosysteem. Het kan andere planten aantrekken die afhankelijk zijn van specifieke soorten bestuivers, waardoor de diversiteit van bloemen en insecten in de omgeving wordt vergroot.