meidoorn - Crataegus monogyna (Crataegus monogyna)

 • De meidoornhaag is een klassieker in het landschap. Vroeger werd deze haag vaak gebruikt om het vee binnen te houden. Met de komst van de draadafsluitingen is deze haag uit onze landschappen verdwenen. 
   
 • Deze echte "doornhaag" is ondoordringbaar en bijgevolg een ideale broedplaats voor kleine zangvogels die er bescherming vinden tegen roofdieren. De kleinere bladeren verkleuren in het najaar lichtgeel, waarna ze afvallen.
   
 • Bodem: een meidoornhaag is niet kieskeurig. Toch houdt deze haag niet van té kalkrijk of te nat.
   
 • De meidoorn kan ook gebruikt worden als struik (vertakt vanop de grond) of kleine boom (met stam). Hoogte van een struik ongeveer 5 meter, hoogte van een boom ongeveer 8 meter. In dit geval komen er in mei geurende witte bloemen, die interessant zijn voor bijen. In het najaar komen er rode vruchten, die dan weer geliefd zijn door vogels.
   
 • Meidoorn is net als een aantal andere tuinplanten uit de rozenfamilie gevoelig voor bacterievuur, een ziekte waar ook de commercieel gekweekte peren ziek van kunnen worden. Voor deze ziekte bestaat geen remedie, zieke planten moeten drastisch gesnoeid of gerooid worden. Kies je voor meidoorn in je tuin omwille van de vele voordelen, hou dan nauwlettend de gezondheid ervan in het oog en reageer gepast bij de minste twijfel  met het oog op goed nabuurschap. Meer info vind je hier.