Eén zwaluw maakt de lente niet...

Maar een heleboel zwaluwen doen dat wel. Ze komen in de lente namelijk terug uit het zuiden!  

Helaas gaat het niet zo goed met de zwaluw in Vlaanderen.

De redenen? 

Voedselschaarste

Zwaluwen plukken de muggen, vliegen, motten en kevertjes uit de lucht in hun vlucht. Eén koppel zwaluwen eet ongeveer een miljoen insecten in één seizoen. Een beter insecticide vind je dus niet. Maar onder andere door versnippering van het leefgebied, intensieve landbouw met monoculturen en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zijn er gewoonweg minder insecten.

Minder nestgelegenheid

Boerenzwaluwen die de barre tocht van 9000 kilometer heen en weer terug hebben overleefd, keren jaar na jaar op dezelfde broedplaats terug. Meestal neemt het broedpaartje het oude nest terug in gebruik na herstelling; dat spaart tijd en energie! Ze nestelen liefst op schemerdonkere plekjes in garages en schuurtjes op het platteland, op voorwaarde dat ze vrij in en uit hun nest kunnen vliegen.  Maar vandaag vinden ze steeds moeilijker geschikte nestplaatsen in onze geïsoleerde woningen en stallen.

Minder nestmateriaal

En daarnaast zorgen droogteperiodes en doorgedreven tuinonderhuid ervoor dat zwaluwen steeds moeilijker nestmateriaal vinden. Voor hun nesten gebruiken zwaluwen namelijk modder (klei) en zand dat ze vermengen met speeksel. Aan de binnenkant bekleden ze hun nest met stro en ander zacht materiaal zoals veertjes.

Hoe kan je hen helpen?

  • Zorg dat er voedsel (insecten) is. Dat doe je door je tuin zo insectenvriendelijk mogelijk in te richten. Leve de wilde natuur!
  • Gebruik nooit pesticiden, herbiciden of insecticiden.
  • Laat vanaf eind maart het raampje of de deur van je schuur openstaan. Laat oude zwaluwnesten ook zeker hangen.
  • Zijn er binnen geen uitstekende richels en balken, plankjes e.d. sla dan een ruw houten plankje tegen de muur of balk in een donkere hoek.
  • Nestmateriaal: graaf een modderpoeltje, enkel vierkante meters groot, en zorg ervoor dat dit zeker in het voorjaar vochtig blijft.
  • Plaats kunstnesten voor zwaluwen. Je doet dat best in de buurt van oudere zwaluwnesten. Wist je trouwens dat sommige gemeenten subsidies geven voor het plaatsen van kunstnesten voor zwaluwen? Neem hiervoor contact op met jouw gemeente!

 

LENTEACTIE NATUUR.WINKEL

In de natuur.winkel  in Kiewit vind je duurzame zwaluwnesten die je gemakkelijk kan bevestigen onder een dakoversteek. Tijdens de paasvakantie 2023, van 1 tot en met 16 april, krijg je er 10% extra korting op! 

 

  • Wist je trouwens dat sommige gemeenten subsidies geven voor het plaatsen van kunstnesten voor zwaluwen? Neem hiervoor contact op met jouw gemeente!
  • Wil je graag meer informatie over waar en hoe je  zo'n zwaluwnest moet ophangen, klik hier.

 

Meer informatie over zwaluwen:

Er zijn verschillende soorten zwaluwen